وزیر علوم آئین نامه میهمانی و انتقال دانشجویان را ابلاغ کرد
تاريخ - 11/7/1389
آئين نامه ميهماني و انتقال دانشجويان دورههاي كارداني و كارشناســي دانشگاهها و موسسات آموزش عالي دولتی و غيردولتی توسط دکتر کامران دانشجو وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ابلاغ شد.
به گزارش روابط عمومی وزارت علوم متن کامل این آئین نامه که مشتمل بر 20 ماده شامل تعاریف میهمانی و انتقال دانشجویی، شیوه اجرا و نظارت آن می باشد به شرح ذیل است:
الف- تعاريف
ماده 1)
ميهمان: در مواردی که دانشجو برای نيمسال تحصيلی مشخصی اقدام به تغيير محل تحصيل خـود مي نمايد به عنوان دانشجوی ميهمان برای همان نيمسال در دانشگاه مقصد شناخته میشود.
ميهمان مبنا: ميهمان بر اساس نمره آزمون سازمان سنجش آموزش كشور
ميهمان دائم: دانشجو، کليه واحدهای خود را به صورت ميهمان میگذراند و در پايان هر نيمسال تحصيلی ريزنمرات وی به دانشگاه مبدأ ارسال و در پايان تحصيلات، مدرک ايشان توسط دانشگاه مبدأ صادر میگردد.
انتقال: تغيير محل تحصيل دانشجو از يک دانشگاه به دانشگاه ديگر در همان رشته، همان دوره و همان مقطع تحصيلی است.
دانشگاه: دانشگاه و موسسه آموزش عالی دولتی
موسسه: دانشگاه و موسسه آموزش عالی غيردولتی- غيرانتفاعی
پيام نور: مراكز و واحدهاي دانشگاه پيام نور
گروه: تعدادی از دانشگاهها و موسسات که براساس فراوانی تقاضای ميهمانی و انتقال دانشجويان در يک رديف قرار گرفته اند.
ماده 2) در اين آيين نامه، دانشگاهها و موسسات به هشت گروه (طبق جدول پيوست) دسته بندی شدهاند. توضيح اينکه اين دسته بندی صرفاً بر اساس فراوانی تقاضای ميهمانی و انتقال دانشجويان بــوده و نشان دهنده اولويت يا برتری دانشگاهها نمیباشد.
تبصره: گروه بندي در دانشگاه پيام نور بر اساس نواحي يك تا پنج آن دانشگاه مي باشد.
ب- ميهمان شدن
ماده3) ميهمان مبنا: در صورتي كه سکونت دائمی خانواده دانشجو در نزدیکترین محل به دانشگاه مقصد باشد، دانشجو مي تواند پس از اعلام قبولي از طرف سازمان سنجش آموزش كشور و يا در حين تحصيل در دانشگاه مبدأ با احراز شرط زير ميهمان مبنا شود:
براي هر يك از دانشگاههای گروههای 2 تا 6 ، کسب حداقل 85% ،دانشگاههای گروه 7 ، کسب حداقل 90% و برای دانشگاههای گروه 8 ، کسب حداقل 95% نمره آزمون سراسری آخرین فرد پذیرفته شده در همان رشته در دانشگاه مقصد، ويا نظر كميته منتخب وزير علوم، تحقيقات وفناوري.
تبصره: اين ماده توسط سازمان سنجش آموزش كشور بر اساس دستور العمل آن سازمان اجرا و داوطلب بايد مستقيما با آن سازمان مكاتبه نمايد.
ماده4) ميهمان : در صورتي كه دانشجو حداقل يک نيمسال تحصيلی را در دانشگاه يا موسسه مبدأ با ميانگين کل حداقل 13 گذرانده باشد، مي تواند تقاضاي ميهمان شدن نمايد.
تبصره 1: مدت ميهمانی میتواند تا سه نيمسال برای مقطع كارشناسي پيوسته و دو نيمسال تحصيلی برای مقاطع كارداني و كارشناسي ناپيوسته ادامه يابد. پس از آن دانشجو بايد يا به دانشگاه مبدأ بازگردد و يا با احراز شرايط مندرج در اين آئين نامه تبديل به ميهمان دائم شده و يا به دانشگاه مقصد منتقل گردد.
تبصره2: دانشجويان دانشگاه پيام نور براي ميهمان شدن در مراكز و واحدهاي آن دانشگاه، نياز به كسب حداقل ميانگين را ندارند.
تبصره 3: ميهمان شدن در دانشگاههای هم گروه و يا ساير گروهها، بدون لحاظ گروه بندی، به شرط موافقت دانشگاههای مبدأ و مقصد و یا نظر كميته منتخب وزیر علوم، تحقیقات و فناوری امکانپذير است.
تبصره4: ميهمان شدن دانشجويان موسسات، بدون شرط گروهبندی، فقط در موسسات امكان پذير است.
تبصره5: در صورتي كه سکونت دائمی خانواده دانشجو در نزدیکترین محل به دانشگاه مقصد باشد، دانشگاه ها بايد درصورت احرازيكي از شرايط زیر نيز با ميهمان شدن وي موافقت نمايند:
5-1- ازدواج دانشجوی دختر (در زمان دانشجويی) در صورتي که محل اشتغال دائم همسر دانشجو، قبل از ازدواج، در نزديك ترين محل به دانشگاه مقصد باشد.
5-2- فوت يا معلول شدن سرپرست خانواده، در زمان دانشجويی به طوری که وی به تشخيص مراجع قانونی به عنوان کفيل خانواده شناخته شود.
5-3- بيماری خاص دانشجو به تاييد مراجع ذیصلاح
5-4- معلوليت موثر دانشجو که در زمان دانشجويی صورت گرفته باشد.
ماده5) ميهمان دائم: دانشجوي ميهمان در صورت کسب ميانگين بالاتر از 13 در دو نيمسال متوالي در دانشگاه مقصد، میتواند با موافقت دانشگاههای مبدأ و مقصد و يا راي کميسيون مرکزی بررسی موارد خاص ميهمان دائم شود.
تبصره : در صورت ميهمانی دائم، نيازی به مراجعه دانشجو در هر نيمسال به دانـشگاه مبدأ نمیباشد و صرفاً در پايان هر نيمسال، کارنامه دانشجو به دانشگاه مبدأ ارسال و در پايان تحصيل، مدرک توسط دانشگاه مبدأ صادر خواهد شد.
ماده 6) انتخاب واحدهای درسی دانشجوی ميهمان، چه به صورت تکدرس و چه به صورت نيمسال تحصيلی کامل، بايد با تأييد دانشگاه مبدأ و طبق شرايط دانشگاه مقصد باشد.
تبصره 1: دانشجويان دوره روزانه دانشگاهها در دوران ميهمانی، ملزم به پرداخت شهريه مطابق تعرفه دانشجويان نوبت دوم میباشند.
تبصره 2: دانشجويان موسسات و دانشجويان نوبت دوم دانشگاهها در طول دوره ميهمانی، ملزم به پرداخت شهريه ثابت به موسسه يا دانشگاه مبدأ و کل شهريه ثابت و متغير به موسسه يا دانشگاه مقصد می باشند.
ماده 7) واحدهايی را که دانشجوی ميهمان در يک دانشگاه می گذراند عيناً در کارنامه او در دانشگاه مبدأ ثبت میشود و نمرات آنها در محاسبات ميانگين نيمسال و ميانگين کل او منظور خواهد شد.
ماده 8) مدرک فراغت از تحصيل دانشجوی ميهمان، در هر صورت توسط دانشگاه مبدأ صـادر میشود.
ماده 9) سقف پذيرش دانشجوی ميهمان در هر سال تحصيلی برای کليه دانشگاههای گروههای 7 و 8 ، 20% و برای گروههای 2 تا 6 ، 25% تعداد پذيرش کل دانشجويان ورودی همان سال تحصيلی میباشد.
تبصره: سقف پذیرش دانشجویان میهمان برای موسسات در هر سال تحصیلی، 15% تعداد پذيرش کل دانشجويان ورودی همان سال تحصيلی میباشد. موسسات مبدا موظفند در صورت تطبیق درخواست میهمانی دانشجو با مفاد این آئین نامه، تا سقف فوقالذکر با تقاضاها موافقت نمایند.
ج- انتقال
ماده 10) انتقال دانشجو به دانشگاه دیگر، مشروط به کسب معدل بالاتر از ميانگين معدل دانشجويان ورودیهای همان سال و همان رشته در دانشگاه مقصد، در مدت حداقل سه نيمسال متوالی ميهمانی برای مقطع کارشناسی پيوسته و دو نيمسال متوالی برای مقاطع کاردانی و کارشناسی ناپيوسته میباشد.
تبصره1: انتقال به دانشگاههای هم گروه و یا سایر گروها، بدون لحاظ گروهبندی به شرط موافقت دانشگاههای مبدا و مقصد و یا نظر كميته منتخب وزیر علوم، تحقیقات و فناوری امکانپذیر است.
تبصره2: انتقال دانشجويان دانشگاه پيام نور بر اساس نواحي پنج گانه مي باشد و انتقال از ناحيه بالاتر به ناحيه هم تراز و پايين تر بلامانع است.
ماده 11) انتقال از دوره شبانه به روزانه دانشگاهها، از دانشگاه پيام نور به دورههای روزانه و شبانه دانشگاهها و از موسسات به دانشگاهها ممنوع می باشد ولی انتقال به عكس يا از دانشگاه پيام نور به موسسات با رعايت مفاد اين آيين نامه بلامانع است.
د- شيوه اجرا
ماده 12) دانشجوي متقاضي انتقال و يا ميهماني بايد درخواست خود را با ذكر مورد در ارديبهشت ماه هر سال براي نيمسال اول تحصيلي و آبان ماه هر سال براي نيمسال دوم تحصيلي به اداره آموزش دانشگاه مبدأ تسليم نمايد. همچنين دانشجوي متقاضي ميهمان مبنا براساس ماده 3 ائين نامه و تبصره آن اقدام مينمايد.
ماده 13) دانشگاه مبدأ موظف است بر اساس مفاد اين آيين نامه، درخواست دانشجو را بررسي نموده و در صورت داشتن شرايط در نيمه اول خرداد ماه براي نيمسال اول و نيمه اول آذر ماه براي نيمسال دوم ريز نمرات دانشجو را به دانشگاه مقصد ارسال نمايد. دانشگاه مقصد مكلف است حداكثر تا 10 شهريور ماه براي نيمسال اول و تا 15 دي ماه براي نيمسال دوم نتيجه را به دانشگاه مبدا و دانشجو اعلام نمايد.
تبصره1: درصورت عدم موافقت با درخواست دانشجو از طرف دانشگاههاي مبداء و يا مقصد لازم است دانشگاه يا موسسه، دلايل عدم موافقت با درخواست دانشجو را، به وی اعلام نمايد.
تبصره2: درصورتي که دانشجو خود را واجد شرايط بداند، مدارک مربوطه را، به كميسيون بررسي موارد خاص استاني جهت رسيدگي ارائه مي نـمـايـد. در صــورت عدم موافقت كميسيون مذکور، دانشجو مي تواند مدارك مربوطه را، به كميسيون مركزي بررسي موارد خاص جهت رسيدگي نهايي ارائه نمايد . در هر حال، آراي كميسيون بررسي موارد خاص استان و مركز، بنا به مورد براي کليه دانشگاههـا و مـوسسـات و دانشجوي متقاضي لازم الاجرا مي باشد.
ماده 14) در صورت انتقال، واحدهاي گذرانده شده دانشجو در دانشگاه مبدأ كه نمرات آنها 12 و يا بالاتر است پذيرفـتــه مي شود و پذيرفتن واحدهاي با نمره كمتر از 12، برعهده دانشگاه مقصد ميباشد.
تبصره: تمام نمرات درسي دانشجو (چه در دانشگاه مبدأ و يا مقصد) اعم از قبولي و يا ردي و سوابق آموزشي دانشجوي انتقالي، عيناً در كارنامه دانشجو ثبت و نمرات دروس پذيرفته شده در محاسبه ميانگين كل او محسوب ميشود.
ماده 15) مدرك فراغت از تحصيل دانشجوي انتقالي توسط دانشگاه مقصد صادر ميشود.
ماده 16) انتقال دانشجو در طول مدت تحصيل، در هر مقطع تحصيلي فقط يك بار مجاز است.
ماده 17) در تمامي موارد ميهماني مبنا، ميهماني، ميهماني دائم و انتقال و با شرايط مساوي اولويت با دانشجويــان دختر مي باشد.
هـ- نظارت بر اجرای آئين نامه
ماده 18) بررسي تقاضاي ميهمانی و انتقال دانشجويانی که مشمول يکی از بندهای اين آئين نامه میباشند، احتياجی به طرح در جلسات کميسيون بررسی موارد خاص و يا شورای انتقال دانشگاهها نداشته و ايجاد تسهيل در امر انتقال يا ميهمانی براساس بندهای اين آئين نامه، برای کليه دانشگاهها و مؤسـســات لازم الاجرا می باشد. مسئوليت نظارت و حسن اجرای اين آئين نامه در هر دانشگاه، مؤسسه يا پيام نور به عهده رئيس آن دانشگاه، مؤسسـه يا رئيس پيام نور آن استان مي باشد.
ماده19) نظارت عالي بر اجرای اين آئين نامه به عهده معاونت دانشجويی وزارت میباشد. دانشگاهها و موسسات موظفند در شروع هر نيمسال اسامی، رشته، مقطع و دوره دانشجويان ميهمان و انتقالي را به همراه دليل موافقت به معاونت دانشجويی وزارت (اداره کل امور دانشجويان داخل) جهت تطبيق با مفـاد آئين نامه اعلام نمايند.
ماده 20) هرگونه تخلف از آئين نامه يا عدم اجراي مفاد آن تخلف اداري محسوب شده و وفق مقررات اقدام ميشود.
اين آئين نامه در 20 ماده و 16 تبصره در تاريخ 10/7/1389 به تصويب وزير علوم، تحقيقات و فناوري رسيد و از مهر ماه سال 1389 به مدت دو سال لازم الاجراست. کلیه آئیننامهها و بخشنامههای مغایر با این آئیننامه کان لم یکن تلقی مي گردند.
جزئیات بیشتر متعاقباً در سایت
http://www.msrt.ir اعلام خواهد شد
ضمناً ثبت نام در تاریخ مقرر و در سایت سنجش
http://www.sanjesh.org خواهد بود
موفق باشید