کارگر و کارفرما اختلاف چرا؟
با نگاهی گذرا و مطالعه صفحات جراید، نشریات و برخی از سایتهای خبری هر چند وقت یکبار شاهد گزارش درگیری، قتل و اختلافات اشخاص پیرامون روابط کارگری و کارفرمایی هستیم. اینکه کارگر و کارفرما را بخواهیم شناسایی و حق و حقوق هریک را مشخص کنیم از موضوع این نوشتار خارج بوده و انشاا... در آینده به هر یک از موارد مذکور خواهیم پرداخت.
ولی آنچه در این بحث مورد نظر بوده و سعی در آشنایی شما عزیزیان داریم روانشناسی حقوق کار پیرامون روابط کارگران و کارفرمایان در کارگاههای مشمول قانون کار است. اکثرا اختلافات منجر به قتل یا ضرب و شتم در این حوزه دربرگیرنده جهل به قانون و عدم آشنایی طرفین اینگونه دعاوی از حق و حقوق قانونی خود است. اکثرکارگران که قشر زحمتکش جامعه بوده و چرخه اقتصادی و صنعتی کشور به وسیله بازوان پرتوان آنها به گردش درمیآید با توجه به اینکه از حقوق قانونی خود بیخبر بوده و شرایط را از بدو ورود به کارگاه و شرکت، مدنظر قرار نداده اصولا خود را صاحب حقی فراتر از حداقل قانونی دانسته که البته این موضوع در بسیاری از موارد صحیح بوده ولی آنچه مورد نظراست شرایط تعهدات طرفین است. حال اینکه با فرض اشتغال شخص با مدرک لیسانس در حوزه فعالیت مشخص، کارفرمایان خارج از بحث مدرکگرایی نیروهای تحت نظر، خود را صرفا متعهد به رعایت پرداخت حداقل حقوق و مزایای قانونی کار خود دیده و نسبت به موضوع مدرک و تحصیلات بیتوجه هستند. اگر ضعف قانونی این بحث که تمامی افراد را به عنوان کارگر قلمداد كرده و هیچگونه تفکیک نسبت به تحصیلات افراد، در قوانین، مصوبات و دستورالعملها پیش بینی نشده است را کنار بگذاریم، عدم توجه کارگران و کارفرمایان نسبت به این موضوع شروع اختلاف و درگیریهای موجود در محیط کار را در پی خواهد داشت.
عدم پرداخت به دلیل جهل به قانون موجب سنگینی و افزایش مطالبات کارگران نشده تا در زمان تسویهحساب کارمندها توان پرداخت نداشته و شروع درگیری فیمابین شود
از نگاه روانشناسی کار در حوزه استخدام با توجه به مهارت پستهای سازمانی مورد نیاز متخصصین این حوزه با رعایت اصل شایستهسالاری، تعریف و تخصیص افراد نسبت به مشاغل موجود در کارگاهها، شرح موضوع فعالیت و پرداختی حق و حقوق قانونی به کارگران در هر درجه یا رتبه که باشند در بدو استخدام و حتی از قبل از آن از اهمیت فراوانی برخوردار است. در طرف مقابل آموزش کارفرمایان در این قرارداد تا حدود بسیار زیادی میتواند از بروز اختلافات موجود پیشگیری كند به این دلیل که اگر هر کارفرما یا مدیری نسبت به اقدامات قانونی خود در پرداخت حقوق پرسنل پایان هر ماه اطلاع داشته باشد.
عدم پرداخت به دلیل جهل به قانون موجب سنگینی و افزایش مطالبات کارگران نشده تا در زمان تسویهحساب کارمندها توان پرداخت نداشته و شروع درگیری فیمابین شود. هر آنچه که در بالا به آن اشاره كردیم در ایجاد محیط آرام و تصویب آرامش در محیط کار کمک کرده تا کارگران و کارفرمایان با رفع اینگونه دغدغهها اول آنکه اختلاف را کاهش داده و از بین برده و در محیطی گرم و صمیمی به کیفیت و کارآرایی بهتر بیفزایند.در این بین قصور برخی از کاریابیهای بخش خصوصی نسبت به عدم توجه و اطلاع رسانی ماهیت مشاغل در هنگام معرفی آنها به کارفرمایان درخواست کننده است که بسیار معمول و موثر است.
در پایان خاطر نشان می كنیم که دستههای ذیربط با تشکیل کمیتهای متشکل از کارشناسان و متخصصان این حوزه یا واگذاری به بخش خصوصی میتوانند در ارتباط میان کارفرمایان و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بسیار موثر بوده، تا با اطلاعرسانی از موارد یاد شده نسبت به شناسایی و رفع دغدغه های موجود بپردازند
منبع: مجله تابان