برگزیده نخستین جشنواره ملی کتاب خلیج فارس: منابع کهن، پارس بودن خلیج فارس را اثبات می کند
برگزیده نخستین جشنواره ملی کتاب خلیج فارس: منابع کهن، پارس بودن خلیج فارس را اثبات می کند
کتر علیرضا میرزامحمد، برگزیده بخش تاریخ نخستین جشنواره ملی کتاب خلیج فارس گفت: «برخی میگویند خلیج همیشه فارس! این واژه «همیشه» باعث میشود که خلیج فارس ملعبه دست دیگران شود. در منابع کهن همواره به پارسی بود خلیج فارس اشاره شده، بنابراین نیازی نیست که ما بگوییم خلیج همیشه فارس، زیرا اسناد و منابع کهنی وجود دارد که پارس بودن آن را اثبات میکند.»
دکتر علیرضا میرزامحمد، برگزیده بخش تاریخ نخستین جشنواره ملی کتاب خلیج فارس در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: خلیج فارس وجهه جهانی دارد و تاریخ کهن آن از نقشههای به دست آمده، به پیش از میلاد مسیح برمیگردد، از این رو برگزاری جشنوارههای مختلف میتواند اثربخش باشد ولی اعتدال آن باید حفظ شود.
وی درباره برگزيده شدن كتابش در بخش تألیف نخستین جشنواره ملی کتاب خلیج فارس گفت: چاپ نخست، دوم و سوم کتاب «
الخليج الفارسي عبرالقرون و الاعصار» سال 1355 توسط فرهنگستان زبان و ادب فارسی منتشر شد و در سال 1380 پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي آن را با ویرایش و اصطلاحات تجديد چاپ کرد و 200 صفحه به مطالب قبلی کتاب افزوده شد.
وی افزود: كتاب «الخليج الفارسي عبرالقرون و الاعصار» اثري جامع و مستند در جغرافياي تاريخي خليج فارس است كه بر پايه اسناد، مدارك اصيل و معتبر قديم و جديد و با اعتقاد راسخ نسبت به حقانيت تاريخي ايران و ايرانيان درباره نام خليج فارس تدوین شده است.
میرزامحمد در ادامه سخنانش افزود: این کتاب تاریخی در سه باب گردآوری شده است. باب نخست به خليج فارس در متنهاي جغرافيايي، اسناد تاريخي و مأخذ فرهنگي اختصاص دارد و سه فصل را دربرمیگیرد. گزيدههاي پيشينيان ( از آغاز ده سوم تا پايان سده نهم هجري قمري)، گزينههاي مؤلفان عرب (از آغاز دو سده اخير) و گلچيني از آثار خاورشناسان، عناوین سه فصل باب نخست این کتاب به شمار میآید.
وی به باب دوم کتاب اشاره کرد و گفت: باب دوم به خليج فارس در نقشهها اختصاص دارد و چهار فصل خليج فارس در نقشههاي جهان و آسيا، خليج فارس در نقشههاي
قدمت نقشههاي خليج فارس نيز به قبل از ميلاد مسيح (ع) باز ميگردد كه نقشه كره زمين هيكاتايوس (520ـ475 ق.م) از جمله آنهاست
كشورهاي عربي، خليج فارس در نقشههاي ايران و خليج فارس در نقشههاي تاريخي (78 نقشه خطي و چاپي) را دربر میگیرد.
برگزیده بخش تاریخ نخستین جشنواره ملی کتاب خلیج فارس با اشاره به باب سوم کتاب گفت: باب سوم نیز شرح احوال دانشمندان و محققاني است كه به آثار علمي آنان در كتاب استناد شده است. در این بخش از کتاب شرح احوال 78 دانشمند بیان شده است.
وی افزود: خليج فارس در متون و نقشههاي عربي با نامهاي «
الخليج الفارسي»، «
بحر فارس»، «
بحر الفرس» و «
خليج العجم» مذكور افتاده است و قدمت نقشههاي خليج فارس نيز به قبل از ميلاد مسيح (ع) باز ميگردد كه نقشه كره زمين هيكاتايوس (520ـ475 ق.م) از جمله آنهاست.
وی افزود: در اين كتاب مطالبي مستند و علمي درباره اشارتهاي جغرافيايي راجع به
بحر فارس از كهنترين روزگاران تا زمان ما، سنجش ميان درياها و
درياي فارس و برخي از آنها كه بدان ميپيوندد، شهرهاي ايراني و شهرهاي همسايه هم مرز
خليج فارس، اشارتهاي تاريخي و سياسي راجع به
درياي فارس طي سدههاي پياپي، كشتيراني و دريانوردي در
خليج فارس و اهميت بازرگاني آن آمده است.
«دكتر عليرضا ميرزا محمد» سال 1325 در لواسان به دنيا آمد. وي داراي دكتراي زبان و ادبيات عرب است. ميرزامحمد از سال 1354 تاكنون عضو هيأت علمي و دانشيار پژوهشكده زبان و ادبيات پژوهشگاه علوم انساني و مطالعات فرهنگي است. از وی تاكنون 20 عنوان كتاب تخصصی در حوزه پژوهش منتشر شده كه از آن جمله میتوان به كتابهاي «زندگينامه و آثار شيخ طوسي»، «مفتاح الميزان»، « درآمدي بر عقايد و اخلاق اسلامي» و همچنين «ترجمه الغدير» اشاره کرد.
دو كتاب «غدير» و «غروب خورشيد» نيز از جمله نوشتههاي اين نويسنده است که به زبان عربي هم ترجمه شده است.
منبع