فضاهاي موجود و وجود چاه هاي جذبي و همچنين رشته قنات هاي متعدد و برداشت بي رويه باعث افزايش تخلخل و پوكي و نشست خاك در شهر تهران شده است.
دكتر فريدون رضايي مدير گروه مكانيك خاك سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: در دهه گذشته با گسترش فعاليت هاي عمراني و معدني در كشور حجم عظيمي از داده هاي ژئوتكنيك توليد شده است كه متاسفانه گزارش هاي اين بررسي ها در مواردي از بين رفته و آنچه مانده نيز در مركز مختلف پراكنده و دستيابي به آنها اغلب مشكل و مستلزم صرف وقت و هزينه است از اين روست كه اين ثروت عظيم كمتر مورد استفاده مجدد قرار مي گيرد.
وي افزود: حجم عظيم اطلاعات ژئوتكنيك موجود در سيستم هاي بايگاني كاغذي اغلب به سختي قابل شناسايي و دستيابي هستند به همين دليل در سال هاي اخير، سامان دهي الكتروني اين داده ها در سازمان ها و شركت هاي مختلف و حتي در سطح ملي در دستور كار قرار گرفته است.
رضايي افزود: نظر به اينكه ساماندهي الكتروني داده هاي ژئوتكنيك كشور به صورت متمركز مشكلات متعددي به همراه خواهد داشت سيستم غير متمركز به عنوان گزينه مناسب انتخاب شده است.
وي ادامه داد: در اين سيستم داده هاي ژئوتكنيك توسط توليد كنندگان آنها نگهداري خواهد شد و به بياني ديگر دانش مكانيك خاك به بررسي و شناخت ويژگي هاي مكانيك خاك از طريق مشاهده و آزمون رفتار طبيعي آن مي پردازد و واكنش خاك در برابر بارگذاري و تغيير طبيعت آن را بر اثر انجام فعاليت هاي عمراني مي سنجد.
مدير گروه مكانيك خاك سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني افزود: مكانيك خاك و مكانيك سنگ و كاربرد آنها در طراحي و اجراي پي ساختمان ها، بزرگراه ها، دكل هاي مخابراتي، سدها و ارزيابي پايداري شيب ها به طور روز افزون طي چهار دهه گذشته گسترش يافته است كه براي بناي يك سازه بايد مورد توجه مسئولان قرار گيرد.
وي در رابطه با مساله خاك منحصر به فرد شهر تهران گفت: خاك تهران از نظر زمين شناسي از شمال به جنوب از درشت دانه به ريز دانه به 4 منطقه تقسيم مي شود كه هر كدام خواص فيزيكي و مكانيكي خاص خودش را دارد، يكي از مسائل بسيار اساسي درباره شهر تهران وجود گسل هاي متعدد و كوهزايي هاي البرز است و با اين كه سطح آب هاي زير زميني آن بسيار بالااست برداشت بي رويه و اصولي از آب هاي آن باعث افزايش پوكي و در دراز مدت بر اثر فشارهاي موجود موجب نشست خاك مي شود.
مدير گروه مكانيك خاك درباره نبود استاندارد ساخت و سازهاي بناهاي شهر تهران گفت: بسياري از بناهاي ساخته شده استاندارد موردنظر را ندارند كه در آينده اين سازه ها مشكل ساز خواهند شد.
وي در رابطه با تاثير سازمان زمين شناسي و اكتشافات معدني كشور بر اين معضل گفت: با توجه به مسائل و مشكلات موجود در تهران، اين سازمان به عنوان يكي از نهادهاي عملياتي و اجرايي در بسياري از فعاليت هاي مربوط به امور زيربنايي آن نقش اساسي دارد و حداقل فعاليت اين سازمان مربوط به تهيه نقشه هاي متعدد در زمينه هاي مختلف از جمله نقشه آبرفت ها، مهندسي، ژئوتكنيك، آب شناسي و نقشه هاي زلزله بوده است.
وي افزود: اين سازمان همچنين به كمك شركت هاي خصوصي و دولتي، نقشه هاي زمين شناسي مهندسي را با هدف بررسي فرونشست در دشت هاي جنوبي تهران تهيه كرده كه بروز پديده فرونشست خود دليلي بر استفاده نكردن از زمين هاي تهران و كاهش مقاومت خاك است كه بايد هر چه زودتر براي مبارزه با اين پديده نيز تمهيداتي انديشيده شود