امیرجان ممنون از اطلاعاتی که میزاری،اما بهتر نیست هر هفته یکی رو معرفی کنیم؟
اینجوری بچه ها اگه در طول هفته چیزی به ذهنشون رسید اضافه میکنن.مثلا من در مورد تتنباوم و توروالدز،و ارتباط بینشون داستان ها دارم!
اما اول چند تا اشتباه توی متن هاتون تصحیح کنم :
۱.آقای تننباوم هلندی نیستند! ایشون در ایالات متحده امریکا (نیویورک) متولد شدن.مدک BS رو از MIT و PhD رو از برکلی گرفتن (هردو در رشته فیزیک
) و بعد از سالها به همراه همسرشون که هلندی هستن به هلند رفتن (ز.ذ؟!)
۲.برخلاف یه سری شایعه که وجود داره،لینوس توروالد هیچ وقت شاگرد تننباوم نبوده.این اشتباه عمومی از اونجا ناشی میشه که آقای تننباوم توی یه پیام usenet به توروالدز میگه : خداروشکر کن که دانشجوی من نیستی،چون به خاطر این طراحی نمره بالایی نمیگرفتی
[...] نوشتن یه سیستم عامل که فقط روی ۳۸۶ کار میکنه،در سال ۱۹۹۱ فقط باعث میشه که دومین F این ترمت رو بگیری!
و این گفتگو باعث شده یه عده ای که زیاد به مفهوم دقت نمیکنن،فقط با شنیدن اسم دانشجو،نمره F و ... خیال کنن که واقعا خبریه! در حالی که ترجمه چیز دیگه ایه.دلیل اینکه به لینوس F میداده رو هم من میتونم طرز فکرش و تمرکز روی ایده ی Portable بودن هسته هست.معماری MINIX هم پرتبل هست.
خیلی ها به لینوس توروالدز اتهام میزنن که نسخه ی اولیه linux یه کپی از MINIX هست،و حتی فکر میکنن که آقای تننباوم هم اینجوری فکر میکنه و با توروالدز دشمنه! در حالی که ایشون اینجوری فکر نمیکنه و حتی یه جوابیه خیلی مفصل و کوبنده به کتابی که علیه لینوکس منتشر شده بود داده (یه قسمت هاییشو خوندم).حتی به همین خاطر از افرادی کمک گرفته و بهشون کد لینوکس (نسخه 0.01) و مینیکس رو داده و گفته تحلیل کنید و هر تقلیدی دیدید گزارش کنید.نتایج آزمون میگه که تقلیدی صورت نگرفته. (توی
این صفحه میتونید ببینید) این نشون میده که یه استاد هیچ وقت حقیقت رو به خاطر شهرت یا چیزای دیگه نادیده نمیگیره.
میدونید چرا اسم لینوس توروالدز لینوس هست؟! خیلی ها (از جمله پدر و مادرش!!) میگن به خاطر اینکه اون سال برنده جایزه نوبل شیمی اسمش لینوس () بوده.اما یه عده (از جمله خودش!) میگن اینطوری نیست،به خاطر شخصیت "لینوس" که یه شخصیت در کارتون "بادام زمینی ها" بوده اسم گذاری شده!! خودش میگه این باعث میشه من نصف "شیمیدان برنده نوبل" و نصف "شخصیت کارتونی دستمال به دست" بشم!
اسم لینوکس اول قرار بوده فریکس باشه یعنی : Freax .این باعث میشد که ترکیبی از Free و Freak و X (به خاطر پایه ی یونیکس) باشه.اما دوستش (مدیر سرور FTP که هسته روش بود!) پوشه رو به اسم Linux درست کرده بود.
این نقل قول معروف رو بخونید :
I'm doing a (free) operating system (just a hobby, won't be big and professional like gnu) for 386(486) AT clones
(دارم یه سیستم عامل (رایگان) میسازم (تفریحی،مثل گنو بزرگ و حرفه ای نخواهد بود) برای سیستم های ۳۸۶)
این معرفی لینوکس به دنیا بود!!!
یکی از چیزایی که باعث میشه از شخصیت لینوس توروالدز خوشم بیاد اینه که با تمام جایگاهی که داره،خیلی صریح و بی پرده حرف میزنه! مثلا چند تا از نقل قول هاشو بخونید :
۱.اگه بگم "امیدوارم همه اتون با درد زیادی بمیرید" خیلی خشنه؟ {خطاب به سازندگان سخت افزار که حاضر نیستند مشخصات سخت افزارشان رو برای استفاده در کرنل لینوکس اعلام کنن}
۲.من یه خودپسند عوضی ام، و روی تمام پروژه هام اسم خودم رو میزارم : اول لینوکس،بعدش هم گیت. {گیت یا git در انگلیسی قدیمی به معنی آدم احمق یا ناخوشایند هم هست}
۳.اون یه پرنده است...اون یه هواپیماست....نه،اون کرنل منه (KernelMan) که داره سریعتر از یه گلوله میاد تا شما رو نجات بده.ورژن جدید کرنل رو زیر ۵ ثانیه مینویسه.... {اعلام نسخه 1.3.27} {کرنل من بر وزن سوپر من یا بتمن یا اسپایدرمن}
۴. فکر میکنم لئوپارد [منظور 5.Mac OS X 10 هست] سیستم خیلی بهتریه [نسبت به ویندوز ویستا] .... اما OS X برای برنامه نوشتن یه جورایی واقعا بدتره از ویندوز.سیستم فایلشون یه آشغال تام و تمامیه،که این ترسناکه.
۵.من همه اش دارم در مورد مایکروسافت جک میگم،اما در همین حال فکر میکنم تنفر از مایکروسافت یه بیماریه.
در مورد کارش هم برخلاف این تاجرانی که اسمشون سر زبون همه هست (گیتس،بالمر،جابز،الیسون و ...) نه از خودش شرکت داره نه تاجره و سرمایه دار! توی Linux Foundation کار میکنه.البته نمیگم فقیز و بی پوله ها،مثلا Red Hat و VA Linux وقتی که هنوز شرکت های کوچیکی بودن به افتخار خلاقیتش یه مقدار از سهام رو به نامش زدن.بعد از اینکه این شرکت ها جهانی و بزرگ شدن،ارزش این سهام چیزی نزدیک ۲۰ میلیون دلار شد.