نام دستگاه : رفراکتومتر (Refractometer)
رفراکتومتروسیله ای آزمایشگاهی است که برای تعیین میزان ناخالصی ماده یا مواد حل
شده در آب که با روش عبور تابش نور از لایه ای از آن مایع که ماده مورد نظر درآن حل
شده و عبور انکساری (شکست) از منشور شیشه ای بکار میرود. از اینابزار برای
ارزشیابی انکساری (°Bx بریکس) آب میوه و سبزیجات و حتی شوری آبو حتی PH آب
را آزمایش نمود. انواع بسیاری دارد و بهای آن بر اساس بالابودن میزان درجه جدول
بریکس و بمعنای بهتر ، بر اساس دقت و مرغوبیت منشورنصب شده در دستگاه تعیین
میشود.
با این روش وزن مخصوص و شیرینی سنجی را با هم ادغام نموده و به مراجعه بهجدول
بریکس (Brix) ارزش آن را مییابند. در صنایع غذایی و بخصوص درشرابسازی مورد
استفاده دایمی است زیرا شخص فقط با دیدن میوه و چشیدن آنقضاوت در مورد آن
نکرده و فقط با استفاده از یک یا دو قطره از عصاره آنمیزان و ارزش آن محصول (مثلا
انگور) را پیدا میکند.
کارکرد و خواندن رفراکتومتر بسیار آسان و نیازی به تجربه و مطالعه فراوانندارد. کافیست
یک یا دو فطره از مایع حاوی ماده حل شده در آنرا روی صفحهشیشه ای حساس
دستگاه ریخته ، درپوش محافظ را بسته و صفحه شیشه ای را مقابلنور مستقیم آفتاب
یا نور مصنوعی قرار داده و پس از خواندن از روی عددبریکس نشان داده شده به جدول
بریکس (Brix) مراجعه تا میزان در صد وجود آنماده در مایع مشخص شود.
برای آنان که از رفراکتومتر استفاده میکنند جدول تصحیح حرارتی نیز کمکموثری است
که با آن میتوان دقت آزمایش را بالا برد. در علوم آزمایشگاهیامروز علاوه بر قند میتوان
چربی ، شوری و حتی ارزش غذایی را بدست آورد. نمونه آن را حتی برای آزمایش آب
آکواریوم ماهی نیز بکار میبرند.
جدیدا ابزار الکترونیکی آن نیز به بازار ارایه شده که فقط با یک قطره ازمایع در هر درجه
حرارتی و بدون مراجعه به جدول بریکس و فقط توسط یک تراشهکوچک تعبیه شده در
دستگاه رفراکتومتر دیجیتالی قابل خواندن است.
کاربرد رفراکتومتر در صنعت
دستگاه رفرکتومتر کاربرد زیادی در صنایع گوناگون دارد. به عنوان مثال براياندازهگيري
غلظت نمك طعام در حوضچههاي پرورش ماهي مورد استفاده قرارميگيرد. در صنایع
غذایی نیز این دستگاه کاربرد بسیار زیادی دارد مثلا درکارخانه های قند برای تعیین
بریکس محلول قند مورد استفاده قرار می گیرد. در پزشکی برای پی بردن به میزان اوره و
پروتئین خون، میزان نمک موجود درآن و غلظت مایعات استفاده می شود و مهمترین
کاربرد آن تعیین غلظت Urine در آزمایشگاه است.
بریکس واحدی است که بیان کننده مقدار ذرات جامد موجود در یک محلول است و اصولا
به غلظت و ویسکوزیته وابسته است.
اساس کار
اساس کار رفلکتومتر در تابش نور به شرط تکفام بودن آن و هدایت آن به سمتمحلول
مورد نظر و عبور آن است که چون این دو محیط با هم تفاوت دارند ، نورشکسته شده و
با ضریب شکست محدود قابل دریافت است. میزان شکست نور ماننداثر انگشت برای
محلولهای با غلظت یکسان و در دما فشار برابر منحصر به فرداست. درون رفرکتومتر خط
نوری دیده می شود که با منشورها و لنزهای مختلف بهوجود می آید. این خط نور با
کمک عدسی سر دوربین توسط کاربر قابل مشاهدهاست.
در دستگاه رفركتومتر نور از محيط رقيق وارد محیط غليظ مي شود. که محيطرقيق، مايع
يا محلول موردنظر و محيط غليظ، منشور دستگاه است. در واقع، درعمل، ضريب شكست
محلول و منشور نسبت به هم سنجيده مي شود..
در رفرکتومتری زاویه شکست بحرانی (حد) اندازه گیری میشود یعنی زماني كه زاويه
تابش 90شود.
رابطه بین ضریب شکست و غلظت تا حدود 2-10 یک رابطه خطی است که بر اساس
همان می توان با تایید ضریب شکست یک محلول غلظت آنرا با استفاده ازنمودار خطی
در فاصله حدود 2-10 مولار بدست آورد.
ساختار رفرکتومتر
دستگاه رفركتومتر از اجزاء و قسمتهاي زیر تشکیل شده است:
1- دو منشور که یکی انتشار دهنده Diffusing prism و دیگری شكست دهنده
Refracting prismاست.
نمونه مورد نظر بین این دو منشور قرار مي گيرد. نورمشخص واردgوارد منشور انتشار
دهنده شده و تجزيه مي شود، اين نور بانمونه مورد آزمایش شده و سپس به منشور
Refracting مي رود.
(ورود نور ازمحيط رقيق به غليظ).
قبل از هر بار ريختن محلول، منشورها كاملا تميز شده وبا مقدار كمي از محلول موردنظر،
شستشو داده مي شود.
2- دو لنز که یکی لنز تصوير و دیگری لنز ضريب شكست است.
3- ترمومتر: جهت تنظیم و گزارش دما
5- پیچ هایی جهت تنظیم تصویر
طراحی اولین نمونه از این دستگاه در اواخر دهه 1800 میلادی توسط ارنست آبهصورت
گرفت. آن دستگاه شامل ترمومترهای توکار و حمام سیرکولاتورهای آب بودنکه برای
کنترل دمای دستگاه و مایعات استفاده می شد. پس از آن دستگاههامجهز به
میکروسکوپ نیز شدند. امروزه این دستگاه در چهار نوع موجود است:
رفرکتومتر دستی آنالوگ، رفرکتومتر رومیزی، رفرکتومتر دستی دیجیتال ورفرکتومتر آنلاین.
براي كاليبراسيون و تعيين ميزان خطاي دستگاه از مواد در دسترس مانند آب مقطر
(3325/1(n=استفاده مي كنيم.
در برخی رفرکتومترها نور از بین لایهنازکی از نمونه مایع عبور می کند.
نسل اولیه رفرکتومترها
برای استفاده از این رفرکتومترها چند قطره از نمونه مورد نظر روی منشورقرار داده می
شود. (در صورتی که این مقدار کم باشد دستیابی به نتیجه مطلوبسخت میشود و در
صورت زیاد بودن ترشح مایع با اطراف منجر به آلودگی میشود) پس از محکم کردن
منشور، لامپ مقابل آن قرار می گیرد. پس از شروع بهکار کردن دستگاه می توان مقدار
نوردهی عدسی ها را به کمک ناب موجود روی دستگاه تغییر داد.
نتایج به صورت آنالوگ در این دستگاهها نشان داده می شودو باید همراه دما، به صورت
دستی ثبت شود. پس از هر بار اندازه گیری بایددستگاه را برای تست بعدی تمیز کرد.
رفرکتومترهای نسل جدید
بخش اپتیک این مدل مشابه رفرکتومترهای قدیمی تر است، عملکرد آن نیز مشابهاست.
هنگام نمونه دهی باید به اندازه ای استفاده شود که کاملا منشور را بپوشاند اما نه
بیشتر.
برای تنظیم کانون عدسی باز هم از ناب روی دستگاهاستفاده می کنیم تا زمانی که
علامت ضربدر واضح شود. (اگر تیره تر بودپادساعتگرد و اگر روشن تر بود ساعتگرد)
سپس با فشار دادن دگمه READ مقدارضریب شکست بر LED جلوی دستگاه نمایان می
شود.
در مدل های جدید تر توسطترمومتری دما نیز اندازه گیری شده و همراه نتایج به صورت
دیجیتال ثبتمیشود.
در استفاده مداوم از این دستگاه مهم ترین مساله تمیز کردن دقیق آن است. گرد و غبار و
ذرات ریز بزرگترین دشمن دقت اندازه گیری است. برای پرهیز ازساییده شدن صفحه
شیشه ای منشورها بهتر است برای پاک کردن از گوی پنبه ایاستفاده نموده و به
آرامی گرد و غبار را بزدایید. سپس آنرا با پنبه جدیدو الکل شستشو دهید.