*Essi*
اخراجی موقت
در باب تعریف عقل سخن رو به درازا می کشد .
ولی یک چیز برای بنده نامفهوم ماند و آن واژه است.
بهتر است شما بگویید واژه از کجا آمده است. ساخته دست بشر است یعنی چه؟
اما درباب غیر مادی بودن برخی از اوصاف انسان:
اوصاف جسم از قبیل رنگ ، اندازه ، وزن و ... ، همگی محسوس می باشند. از طرف دیگر انسان دارای اوصافی غیر محسوس می باشد نظیر شجاعت ، حیا ، شادی ، اختیار ، اراده و ... . پس انسان افزون بر جنبه ی مادّی ، دارای بعد غیر مادّی نیز می باشد که این حالات اوصاف آن بُعد می باشند.
ممکن است گفته شود که این اوصاف نتیجه ی فعل و انفعالات شیمیایی بدن هستند.
اینکه این امور همراه با برخی فعل و انفعالات بدنی نیز هستند ، هیچ خدشه ای بر غیر مادّی بودن این امور نمی زند ؛ چون ما غیر مادّی بودن این امور را به نحو علم حضوری ادراک می کنیم ؛ بخصوص در مورد علم و اراده و اختیار. و اگر با دقّت و موشکافانه نظر کنیم ، در حقیقت این فعل و انفعالات بدنی هستند که معلول اراده و اختیار می باشند نه برعکس. یعنی چنین نیست که مغز به کار بیفتد و بعد ما اراده کنیم ، بلکه چون ما اراده می کنیم مغز فرمان می دهد و اعصاب به کار می افتند و اعضاء را به حرکت در می آورند. پس آنکه اراده می کند مغز نیست.
وقتی علم من شد نتیجه ی اثر واکنش شیمیایی مغز من ؛ پس چه بسا تمام این علوم و دانسته ها را هم مغز خود من ساخته است. پس جناب شما ، در حقیقت گرفتار سفسطه و سدّ باب علم شده اید.
انسان هر جا با مجهولی روبه رو شده، برای معلوم کردنش سعی کرده یک مفهومی رو در ذهن خودش بسازه.
منظور از ذهن هم مغز هست.
برای ساخته شدن مفهوم نیاز به واژه هست که واژه هارو انسان ها خودشون میسازن.
برای مثال به این جمله دقت کنید :
پلیس راهنمایی و رانندگی، اتومبیل بنز مرا به دلیل نبستن کمربند ایمنی جریمه کرد.
این جمله در ذهن شما تصویر سازی میکنه و شما میتونی طبق گفته خودت یک تجسم غیرمادی رو در ذهنت داشته باشی، غیر اینه؟
حالا بنده برمیگردم به گذشته خیلی دور و زمان ملاصدرا بزرگوار و این جمله رو میذارم جلوش.
ایشون این جمله رو ببینه چه عکس العملی نشون میده؟
چون این واژه ها برایش تصویر سازی نشده اند، هیچ کاری نمیتونه بکنه و هنگ میکنه.
مفاهیم از نظر شما غیر مادی و مستقل از زمان هستند، اما دیدیم که مفاهیم برگرفته از واژه هایی مادی محدود به زمان هستند.
نه سفسطه ای هست نه مغلطه ای جناب.