طرحهای توجیهی را به دو دسته طرح ایجاد و طرح توسعه طبقه بندی می نماییم.
1- طرح ایجاد
«طرح ایجاد» به طرحی گفته میشود که برای یک واحد تولیدی که هنوز راه اندازی نشده، نگاشته میشود. در تنظیم این نوع طرح از اصطلاحات «موجود» و «مورد نیاز» استفاده میشود.
2- طرح توسعه
«طرح توسعه» به طرحی گفته میشود که برای یک واحد تولیدی دارای پروانه بهره برداری، نگاشته میشود. این طرح برای توسعهی یک واحد تولیدی، اعم از افزایش ظرفیت یا افزودن خط تولید جدید، میتواند کاربرد داشته باشد.
قبل از خواندن مراحل طرح لازم به یادآوری می دانم که یک طرح توجیهی، همانطور که از نامش پیداست، برای توجیه نمودن سرمایه گذار تنظیم میشود و هرچه دقیقتر نوشته شود؛ سرمایه گذار، راحتتر میتواند تصمیم بگیرد که آیا این طرح میتواند خواسته های او را برآورده کند؟ در تنظیم یک طرح توجیهی باید سعی نمود واقعیتها را بیان کرد و تمامی داده ها با منبع و مرجع معتبر ارایه گردد و همچنین تا حد امکان، از فرضیات نادرست دوری کرد.
و اما مراحل تنظیم طرح توجیهی صنایع غذایی
مراحل تنظیم طرح توجیهی به 22 قسمت مجزا به شرح زیر قابل تقسیم است:
1- مقدمه ()
2- مطالعات قبل از اجرای طرح
شناخت و معرفی کالا
محاسبه کارایی فیزیکی و اقتصادی کالا
مطاله بازار مصرف
مطالعه مواد اولیه
مطالعه دانش فنی و تکنولوژی مناسب
3- مطالعه محل اجرا
معیار انتخاب محل
مسائل زیست محیطی
4- مشخصات مجری طرح
مشخصات طرح
6- مشخصات مجوزهای قانونی اخذ شده
جواز
تامین محل
استعلام از سازمانهای دولتیی
احداث و خرید ماشین آلات
پروانه بهره برداری
پروانه مسئول فنی و پروانه بهره برداری اداره نظارت
پروانه ساخت
مهر استاندارد
7- طراحی کارخانه
جمع آوری و تحلیل اطلاعات
تعیین ظرفیت
توسعه آینده
طراحی فراینده
نمودار فرایند
محاسبه تعداد و انتاخب ماشین آلات
ایجاد تعادل در خط تولید
فهرست و مشخصات ماشین آلات
الگو جریان مواد
نمودار جریان مواد
8- خلاصه برآورد مالی طرح
9- محاسبات و بررسی اقتصادی
برآورد سرمایه ثابت
برآورد هزینه نگهداری و تعمیرات طرح
برآورد هزینه استهلاک طرح
برآورد سرمایه در گردش طرح
برآورد هزینه های پیشبینی نشده تولید
مشخصات محصول، فرآیند و روش تولید محصول
برآورد هزینه های سرمایه گذاری کل طرح
نحوه سرمایه گذاری
هزینه تسهیلات مالی
پیشبینی مالی طرح پس از شروع بهره برداری
قیمت تمام شده محصول
برآورد سود و زیان سالیانه طرح
محاسبه نقطه سر به سر (در 100 درصد راندمان)
محاسبه سایر نسبتهای مالی
10- برنامه زمانبندی اجرای طرح
11- تجزیه و تحلیل طرح
منبع: زیتون ایرانی2
1- طرح ایجاد
«طرح ایجاد» به طرحی گفته میشود که برای یک واحد تولیدی که هنوز راه اندازی نشده، نگاشته میشود. در تنظیم این نوع طرح از اصطلاحات «موجود» و «مورد نیاز» استفاده میشود.
2- طرح توسعه
«طرح توسعه» به طرحی گفته میشود که برای یک واحد تولیدی دارای پروانه بهره برداری، نگاشته میشود. این طرح برای توسعهی یک واحد تولیدی، اعم از افزایش ظرفیت یا افزودن خط تولید جدید، میتواند کاربرد داشته باشد.
قبل از خواندن مراحل طرح لازم به یادآوری می دانم که یک طرح توجیهی، همانطور که از نامش پیداست، برای توجیه نمودن سرمایه گذار تنظیم میشود و هرچه دقیقتر نوشته شود؛ سرمایه گذار، راحتتر میتواند تصمیم بگیرد که آیا این طرح میتواند خواسته های او را برآورده کند؟ در تنظیم یک طرح توجیهی باید سعی نمود واقعیتها را بیان کرد و تمامی داده ها با منبع و مرجع معتبر ارایه گردد و همچنین تا حد امکان، از فرضیات نادرست دوری کرد.
و اما مراحل تنظیم طرح توجیهی صنایع غذایی
مراحل تنظیم طرح توجیهی به 22 قسمت مجزا به شرح زیر قابل تقسیم است:
1- مقدمه ()
2- مطالعات قبل از اجرای طرح
شناخت و معرفی کالا
محاسبه کارایی فیزیکی و اقتصادی کالا
مطاله بازار مصرف
مطالعه مواد اولیه
مطالعه دانش فنی و تکنولوژی مناسب
3- مطالعه محل اجرا
معیار انتخاب محل
مسائل زیست محیطی
4- مشخصات مجری طرح
مشخصات طرح
6- مشخصات مجوزهای قانونی اخذ شده
جواز
تامین محل
استعلام از سازمانهای دولتیی
احداث و خرید ماشین آلات
پروانه بهره برداری
پروانه مسئول فنی و پروانه بهره برداری اداره نظارت
پروانه ساخت
مهر استاندارد
7- طراحی کارخانه
جمع آوری و تحلیل اطلاعات
تعیین ظرفیت
توسعه آینده
طراحی فراینده
نمودار فرایند
محاسبه تعداد و انتاخب ماشین آلات
ایجاد تعادل در خط تولید
فهرست و مشخصات ماشین آلات
الگو جریان مواد
نمودار جریان مواد
8- خلاصه برآورد مالی طرح
9- محاسبات و بررسی اقتصادی
برآورد سرمایه ثابت
برآورد هزینه نگهداری و تعمیرات طرح
برآورد هزینه استهلاک طرح
برآورد سرمایه در گردش طرح
برآورد هزینه های پیشبینی نشده تولید
مشخصات محصول، فرآیند و روش تولید محصول
برآورد هزینه های سرمایه گذاری کل طرح
نحوه سرمایه گذاری
هزینه تسهیلات مالی
پیشبینی مالی طرح پس از شروع بهره برداری
قیمت تمام شده محصول
برآورد سود و زیان سالیانه طرح
محاسبه نقطه سر به سر (در 100 درصد راندمان)
محاسبه سایر نسبتهای مالی
10- برنامه زمانبندی اجرای طرح
11- تجزیه و تحلیل طرح
منبع: زیتون ایرانی2
آخرین ویرایش: