با تشکر.کسی از دوستان هست جواب این چندتا سوالو بدونه؟
1-دقت یک عنصر در جوشکاری به چه معناست؟
2-عملیات ترمو میکانیکی چیست؟
3-تاثییر درصد منگنز و سرما با میزان فاز مارتنزیت در فولاد دوفازی چگونه است؟
4-منگنز چگونه باعث افزایش مقاومت به کشیی در فولاد دو فازی میشود؟
6-در چه محیطهایی دما را به زیر صفر جهت عملیات کرایو می رسانند؟
دقت یک عنصر؟؟؟؟؟؟؟
به نظرم منظورتون رقت عنصر بوده (welding dilution). نه؟
رقت فلز جوش از فلز پایه را می توان از روی نسبت حجم گرده (سطح مقطع عرضی درطول گرده) بر فلز پایه حساب کرد.رقت فلز جوش از فلز پایه با افزایش نسبت جریان به سرعت جوشکاری افزایش می یابد. با افزایش ولتاژ نرخ ذوب الکترود اندکی کمتر شده و لذا باعث افزایش رقت می شود.
رقت فاکتور مهمی است که به کمک تغییر آن می توانیم عملیات جوشکاری را به شرایط مطلوب نزدیک کنیم و یک جوش با پیوستگی خوب و سالم ایجاد کنیم، به عنوان مثال اگر یک قطعه با ترکیب 18% کروم و 8% نیکل و مقدار کربن حدود 08/0 (فولاد آستنیتی نوع 304) را بخواهیم جوشکاری کنیم باید از الکترودی استفاده کنیم که مقدار کروم و نیکل آن از فلز پایه بیشتر و کربن آن کمتر باشد، این انتخاب را می توان به کمک فاکتور رقت فلز پایه تعیین کرد. عناصر آلیاژی تاثیر زیادی روی رقت نمی گذارند اما کربن به مقدار زیادی رقت را افزایش می دهد که باری جبران این باید پاس هاس جوش اضافی بدهیم که از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه نیست و رقت باید طوری تنظیم شود تا تعداد پاسهای جوشکاری به حداقل برسد.
بررسی پارامترهای موثرروی رقت:
الف) کاهش آمپر:
با کاهش آمپر (جریان) حرارت ورودی به قطعه کار کاهش یافته و مقدار نفوذ نیز کمتر خواهد شد و رقت کمتر خواهد شد که این از لحاظ اقتصادی مقداری از هزینه را جبران می کند زیرا به تعداد پاسهای کمتری نیاز داریم.
در جوشکاری با الکترود دستی افزایش بیش از حد جریان باعث بزرگ شدن گروه جوش (dig) خواهد شد و برای کاهش رقت از قطب معکوس استفاده می کنیم.
ب) تاثیر کاهش ولتاژ:
انرژی حرارتی ایجاد شده توسط اعمال جریان و ولتاژ اثر مستقیمی روی میزان رقت دارد و هر گاه جریان ثابت باشد و ولتاژ تغییر کند، مقدار رقت نیز تغییر می کند.از آنجاییکه جریان و سرعت تغذیه سیم جوش روی مقدار فلز اضافه شده اثر مستقیم دارد، ولتاژ بالاتر باعث ایجاد حرارت بیشتر و در نتیجه ذوب بیشتر فلز پایه و افزایش رقت خواهد شد که این مسئله در پروسه جوشکاری زیر پودری مفید خواهد بود زیرا استفاده از فلاکسهای پودری و مقدار رسوب زیاد در این پروسه ممکن است نفوذ زیادی ایجاد نکند که با کنترل ولتاژ می توان نفوذ را در این فرایند بهبود بخشید.
همچنین در جوشکاری با گاز محافظ، افزایش ولتاژ باعث می شود تا مقدار حرارتی را که در اثر تشعشع از بین می رود جبران شود و طول قوس در این حالت افزایش می یابد.
ج) تاثیر استفاده از قطب مثبت:
گر قطب مثبت دستگاه جوشکاری را به الکترود متصل نماییم (REVERSE POlARITY) نفوذ جوش بیشتر می شود ، در نتیجه رقت افزایش می یابد و اگر قطب منفی دستگاه را به الکترود متصل کنیم (STRAIGHT POLARITY) نفوذ کمتر است و بوسیله آن می توانیم گروه جوش بهتری ایجاد کنیم.
د) تاثیر میزان تغذیه سیم جوش:
در پروسه جوشکاری MIG هرگاه فاصله بین نازل وقوس الکتریکی (Stick- out) بیشتر شود انرژی بیشتری صرف پیشگرم شدن سیم جوش می شود و باعث افزایش مقدار رسوب جوش خواهد شد در نتیجه نفوذ کمتر خواهد شد و با عث کاهش رقت می گردد.
دیگر عواملی که روی رقت جوش اثر م یگذارند عبارتند از:
کاربرد فیلر متال اضافی باعث کاهش رقت خواهد شد (درجوشکاری TIG ).
سرعت بیشتر در جوشکاری رقت را افزایش می دهد.
هرچه زاویه الکترود با سطح افق کمتر باشد مقدار رقت کمتر و بالعکس هرچه مقدار این زاویه بیشتر باشد رقت نیز افزایش می یابد.
برگرفته از :
http://khademiyoon.persianblog.ir