نانوتكنولوژي؛ انقلاب صنعت غذا و بسته بندي

P O U R I A

مدیر مهندسی شیمی مدیر تالار گفتگوی آزاد
مدیر تالار
نويسنده:




[ علي محمدي ثاني ] - عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد اسلامي واحد قوچان




خلاصه مقاله:
صاحب نظران معتقدند نانوتكنولوژي انقلاب صنعتي بعدي در بسياري صنايع از جمله صنعت غذا و بسته بندي است. فروش محصولات نانو در بخش صنعت بسته بندي غذا و توليد نوشيدني ها از 150 ميليون دلار در سال 2002 به 860 ميليون دلار در سال 2004 رسيده است و پيش بيني مي شود اين حجم در سال 2010 به 20/4 ميليون دلار برسد. كاربرد نانوتكنولوژي در صنعت غذا در قالب استفاده از نانوساختارها از جمله انواع پروتئيني (نانو ساختار با اندازه 10-1 نانومتر)، پلي ساكاريدي و ليپيدي(پليمرهاي خطي با ضخامت كمتر از 1نانومتر)، فيبرهاي سلولزي(عامل پايداركننده در نانو امولسيون ها) و كريستالهاي نشاسته(به عنوان عامل ژلاتينه شدن)؛ در توسعه غذاهاي عملگر و Interactive foods كه در واقع مواد مغذي را به نحو كاراتري به بدن مي رسانند؛ كنترل كيفيت مواد غذايي؛ نانومتريال ها نظير نانو لوله كربني، نقره اي، سيليكاژل، تيتانيوم اكسيد و اكسيد روي بعنوان سيستم هاي انتقال مواد مغذي؛ نانوذرات پيگمان هايي نظير TIO 2 و كمپوزيت هاي چند لايه حاوي نانوذرات مي باشد. همچنين اين نانوتكنولوژي در بسته بندي به صور مختلف از جمله بسته بندي هاي هوشمند، در انواع جديد برچسب، عرضه سنسورهاي هوشمند و سيستم هاي انتقال هوشمند بكار گرفته مي شود. در اين مقاله به كاربردهاي جديد اين تكنولوژي به صورت مروري اشاره گرديده است.


كلمات كليدي:
نانوتكنولوژي،غذا، بسته بندي، نانوفود

NAYRC01_069_1570015.pdf
 
بالا