آقا مي گم واسه مرور كردن بايد چي كار كنيم من دارم مي خونم مي رم جلو ولي مهمترين ركن هر خوندني مرورش ولي من اصلا نمي تونم تو برنامم جاش بدم اساتيد راهنمايي كنن اصلا واسه مرور هم برنامه مي خواد؟
این بستگی به شکل خوندتون داره (اینکه درس رو میخونید بعداً تست، یا درس و تست رو با هم میخونید، یا تست رو میخونید بعد درس و ...)
بستگی به زمانی که به هر درس اختصاص میدید داره (اینکه تصمیم دارید درسای تابستون رو دوباره بخونید یا خیر، اینکه درسای مهم رو گذاشتید واسه تابستون یا برعکس و ...) ب
بستگی به نحوه مطالعتون داره (خلاصه نویسی میکنید، از کتاب میخونید و مطالب مهم رو زیرش خط میکشید، چند تا کتاب میخونید و ...)
و بستگی به خیلی چیزای دیگه.
اما خوشبختانه شما اینقدر با روابط و مفاهیم سروکار دارید که خودبخود توی ذهنتون میره.
در حالت عادی باید سعی کنید
حداقل هر درس رو سه بار بخونید. یک بار برای اولین بار که برای یاد گرفتن و تست حل کردن میخونید (یعنی هر درس رو حداقل یک بار باید توی فاصله تابستون تا آذر بخونید)
بار دوم سریعتر هست که بسته به برنامه ای که دارید، آذر یا دی میافته و این بار هم باید کل درس و تستا رو بخونید، اما این بار سریعتر این کار رو انجام میدید چون مفاهیم رو یک بار خوندید و تستا رو هم ممکنه احساس نیاز پیدا نکنید که همه رو حل کنید. توی دور دوم میتونید با اشکالاتی که دارید آشنا بشید و روی اونا بیشتر تمرکز کنید و اگه لازم شد اونا رو دوباره بخونید و یا تا دوران جمعبندی مرورشون کنید. مطالبی که میبینید از ذهنتون خارج شده، به این معنیه که واسه شما از اهمیت بیشتر برخورداره.
بار سوم و آخر هم برای دوران جمعبندی هست که باز هم بسته به برنامتون میتونه دی یا بهمن باشه. این دفعه دیگه درس رو کامل بلد هستید و روی تستا هم مسلط هستید و در نتیجه شاید زمان خیلی کمی برای هر درس بذارید. اما این به این مرحله از خوندنه که میگیم «مرور». چون با این دید میخونید که همه مطالب رو بلدید و فقط دارید یه یادآوری واسه خودتون میکنید.
اما توی این برنامه روتین که گفتم، به کلمه «
حداقل» دقت کنید، شما حداقل هر درس رو سه بار میخونید و این حالت آرمانی برای درسی هست که توی اون انقدر قوی باشید.
در واقع شما با خوندن بار اول، کل درس رو یاد میگیرید و همه تستا رو هم فول میشید و نباید هیچ احساس خلائی حس کنید، در غیر اینصورت ممکنه نیاز باشه یک بار دیگه هم اون درس رو بخونید.
برای چنین درسایی هست که اونها رو یک دور تابستون میخونن و یک بار دیگه هم میذارن برای پاییز.
نحوه خوندن خیلی مهمه، بعضیا فقط هدفشون اینه که بخونن و به خودشون بگن که این درس رو خوندم و تموم شد! در حالی که اولین باری که یک درس رو میخونید خیلی خیلی مهمه، انقدر باید عمیق و دقیق بخونید که برای بار دوم نیاز نباشه دوباره مثلاً روی یک فرمول نیم ساعت وقت بذارید ببینید از کجا اومده.
تجربه ای که خودم دارم اینه که اگه همراه با خوندن درس، تستاش رو حل نکنید به هیچ دردی نمیخوره (تجربه شخصی هست و ممکنه برای همه اینطور نباشه)
دیدم بعضیا یه دور کل درس رو میخونن و تستا رو میذارن برای بعداً. در حالی که شما اگه بعد از همون خوندن تستاش رو هم حل کنید، درس توی دهنتون حک میشه و تستا رو هم دفعه بعد ببینید راحت حل میکنید.
بعضیا میگن ما میخوایم تستا بکر و دست نخورده بمونه و دفعه بعد اونا رو حل کنیم تا خودمون رو بسنجیم، در حالیکه هدف ما از خوندن برای کنکور اینه که تستا رو انقدر حل کنیم تا با نگاه کردن بهش بتونیم اونا رو توی ذهنمون حل کنیم. (همونطور که الان هر کدوم از دوستان ازم سئوالای کنکور سالای گذشته رو میپرسن، به محض دیدن صورت سئوال، جوابش هم جلوی چشام میاد چون قبلاً هر کدوم رو به تعداد خیلی زیاد حل کردم)
این خط بالا که نوشتم خیلی مهمه، اگه شما یه تست رو چند بار حل کنی و هر بار هم با دقت اون رو حل کنی، محاله این تست رو حداقل تا یه مدت طولانی فراموش کنی (و نه اینکه تست رو بلد نباشید به جواب نگاه کنید و ازش بگذرید، تست باید با قلم خودتون تجزیه و تحلیل بشه)
در نهایت نگران این نباشید که مطالب توی ذهنتون نمیمونه و یا اینکه نیاز به مرور میبنید، این کاملاً طبیعیه و با گذشت زمان و خوندن چندین و چند باره این مشکل حل میشه. فقط خودتون ببینید کدوم قسمتها هست که خیلی سریع از ذهنتون خارج میشه و روی اونا بیشتر وقت بذارید.
موفق باشید